0

Që nga pasdita e së enjtes kur Kërçova u pajis me Stacion filtrues për ujërat e zeza, filloi sërish me punë Termoelektrana e Osllomesë e cila po mbulon fshatrat e kësaj rrethine me pluhur hiri çdo mëngjes. Fotografitë dhe pamjet të cilat kanë arritur në redaksinë tonë kanë kapur një moment  kur në anën e Osllomesë në pjesën ku punon edhe Termoelektrana  çdo ditë po dërgohen mbeturina me kamion. Banorët e kësaj ane ankohen se përveç që mbyten nga tymi i termoelektranës, atje tanimë po dërgohen edhe mbeturina. Para një jave TEK Osllome pati një defekt i cili u konfirmua edhe nga Kompania ELEM, duke njoftuar se e kanë ndërprerë punën. Mirëpo pa dhënë asnjë njoftim, ata sërish kanë filluar me punë. Kjo termocentral momentalisht punon pa filtra. Ndërsa që nga 1 qershori stacioni për matjen e nivelit të ndotjes së ajrit nuk ka të dhëna për Kërçovën.

0

Dimitri 11 vjeçar ka dalë në park të qytetit. Ai nuk po rrin në telefon, por luan me top. Kështu argëtohet në pushimin veror nga shkolla. Dimitri i fton të gjithë bashkëmoshatarët e vet që të dalin në natyrë dhe të bëjnë ndonjë aktivitet. Nuk duhet të qëndrojnë nëpër kompjutera dhe telefona, thotë ai.

 

“Mendoj se të gjithë duhet të dalin jashta. Nuk është patjetër të luajnë futboll, të paktën diçka rekreative. Kështu që trupat e tyre do të qëndrojnë të shëndetshëm, e jo tërë kohës nëpër kompjutera dhe telefona”, tha Dimatar Dimitrov.

Dimitri po shijon manifestimin humanitar të gurmanëve. Sipas djaloshit kjo ngjarje është shumë interesante, ngaqë edhe i mundëson fëmijëve të dalin në natyrë.

 

“Shumë ineteresante, po shoqërohemi. Provojmë ushqime nga kuzhina të tjera. Pak më larg sot nga komjuterët, në natyrë”, tha Dimatar Dimitrov.

Të pranishmit në këtë event të quajtur “Piknik botëror”, patën mundësi të shijojnë receta tipike nga më shumë se dhjetëra shtete të ndryshme. Fondet e mbledhura do të dhurohen për bamirësi. Qytetarët argëtoheshin me muzikë live, ushqime dhe lojëra. Ata thonë se Shkupi është një qytet i madh dhe kjo ngjarje duhet të vazhdojë të mbahet çdo herë.

 

“Super, shkëlqyshëm. Ide shumë e mirë dhe shpresoj që të zgjasë shumë vite”, u shpreh Dejan Popovski – qytetar.

Qëllimi i ngjarjes është promovimi i efekteve pozitive të investitorëve të huaj në ekonominë kombëtare dhe prezantimi i kulturës së vendeve nga ku ato vijnë. Qytetarët njoftohen me recetat më autentike të kuzhinës së investitorëve dhe karakteristikat e tjera kulturore por  edhe me përgjegjësinë korporative sociale të tyre në vendin tonë.

Përgatiti: Almedina Ismajli

0

Sipas statistikave botërore 1 në 11 persona është i sëmurë nga diabeti, ndërsa parashikohet se deri në vitin 2040 numri do të ndryshohet në 1 në 10 persona. Një nga shtatë foshnja vuajn nga diabeti gestacional. Këto janë treguesit më të fundit nga lëvizja pandemike e diabetit. Autoritetet Botërore të Shëndetit kanë filluar të alarmojnë për këtë gjendje, e cila, nëse nuk monitorohet mund të jetë fatale për jetë. Nga shoqatat në Maqedoni thonë se edukimi është hapi i parë drejt parandalimit.

 

 “Edukimi është hapi i parë themelor për parandalimin e diabetit të tipit 2. Domethënë, përmes karvanëve edukativ që janë duke ndodhur për momentin, duke iu falënderuar shoqatës Balans MK, ndërsa gjatë vitit edhe shoqatave të tjera të cilat organizojnë ngjarje të tilla, mundohemi që të ndikojmë për një mënyrë të shëndetshme të jetesës, që është edhe hap  për parandalim ose sa të jetë e mundur të vonohet paraqitja e diabetit të tipit 2”, tha Bojan Kirov – Kryetar i shoqatave kundër diabetit.

Aktivitetet e pakta fizike, ushqimi i shpejtë dhe jo cilësor janë disa nga arsyet të cilat vihen si shkaqe për paraqitjen e diabetit. Pacientët më të moshuar thonë se duhet pasur kujdes në ushqim, në mënyrë që të mbahet sëmundja nën kontroll.

-Duhet pasur kujdes me ushqimin, sa e përdor dhe të mos teprohet me ushqim. Duhet të hamë më shpesh dhe më nga pak. Për shembull duhet të hamë 3-4 herë në ditë dhe më nga pak.

-Të kenë kujdes me ushqimin e shpejtë, me produktet e ëmbla. Të merren më shumë me sport, më shumë të lëvizin dhe të ushqehen më shëndetshëm.

Në Maqedoni 500 fëmijë dhe adoleshentë kanë diabet të tipit 1. Ndërsa nuk ka të dhëna se sa persona janë në gjendje paradiabetike ose me diabet të tipit 2.

 

“Kryesisht fëmijët në Maqedoni jetojnë në gjendjen të cilën e shkakton diabeti i tipit 1. Them gjendjen pasi që nëse mirë e rregullojmë diabetin atëherë mund të jetohet në mënyrë normale, në fakt të mos shkaktohen komplikime të mëvonshme, dhe të shmanget që kjo gjendje të shndërrohet në sëmundje. Në Republikën e Maqedonisë, ka mbi 100 mijë persona me diabet, prej tyre 40 mijë janë me terapi me insulinë, si dhe të gjithë fëmijët me TIP 1”, u shpreh Natasha Despotovska Dimitrieska – kryetare e lidhjes së shoqatave të diabetit tek fëmijët.

 

Nga shoqatat e personave me diabet  presin që deri në fund të vitit me nënshkrimin e tenderit të ri të përmirësohet kualiteti i insulinës. Në të njëjtën kohë, ata kërkojnë që më në fund të blihen insulina të reja, të cilat, siç thonë ata, janë të regjistruara në Byronë e Barnave, por nuk janë duke u prokuruar. Përndryshe, 12 për qind e buxheteve botërore të shëndetit shpenzohen për kontrollim dhe trajtim të diabetit.

 

Përgatiti: Katerina Dafçeva

0

Nëntë persona janë arrestuar në aksionin policor pas protestave të mbrëmshme kundër Marrëveshjes së arritur me Greqinë, pasi që disa persona të maskuar kanë goditur me gurë drejt kordonit të policisë. Gjatë bastisjes në disa lokacione, policia ka gjetur mjete piroteknike.

 

Gjatë ndërmarrjes së masave dhe aktiviteteve për mirëmbajtjen e rendit dhe paqes, dhe pas kontrollit të bërë ndaj disa personave në disa lokacione në qendrën e Shkupit, janë arrestuar nëntë persona tek të cilët policia ka gjetur mjete piroteknike, boks hekuri, thikë, maska, maska mbrojtëse me filtër dhe sende të tjera.

 

Pas protestave, mbrëmë disa persona kanë hedhur ngjyrë të kuqe drejt shtabit qendror të VMRO-DPMNE-së. MPB-ja thotë se po punon në zbardhjen e rastit. Nga partia sot akuzuan se incidentin e ka organizuar dikush nga radhët e LSDM-së me disa persona në një lokal të njohur të Shkupit, të cilët tashmë kanë dosje në polici.

 

“Sipas informacioneve tona jozyrtare, ata persona i kanë bindur që të infiltrohen në protestat për emrin dhe të shkaktojnë dhunë për të cilën do të akuzohet VMRO-DPMNE-ja, me qëllim që kjo parti të prezantohet para opinionit publik si parti që nuk është konstruktive, por e dhunshme, gjithashtu të degradohet lufta jonë kundër marrëveshjes së dëmshme të cilën e nënshkroi Zoran Zaev në Prespë”, tha Dimçe Arsovski, VMRO-DPMNE.

 

Nga LSDM-ja e dënuan sulmin. Nga kjo parti mohojnë çfarëdolloj lidhshmërie me këtë incident.

 

Si parti e përgjegjshme, hedhim poshtë çfarëdolloj lidhshmërie me këtë rast, LSDM nuk mund të jetë fajtor për fraksionet brenda partisë opozitare.

 

Me qëndrim në lidhje me incidentin e hedhjes ngjyrë mbi godinën e shtabit të VMRO-DPMNE-së, dolën edhe nga partia e Janko Baçevit, Maqedonia e Vetme. Ata e këshillojnë partinë opozitare të mos hetojnë se kush ka hedhur ngjyrë, për shkak se, siç thuhet në kumtesën e kësaj partie, do ta zbulojnë të vërtetën e tmerrshme se selinë e DPMNE-së e ka njollosur vetë VMRO-ja.

 

Përgatiti Mihajllo Vidimliski

0

Shefi i diplomacisë greke Nikos Koxijas sot do t’i nënshkruajë letrat ndërsa nesër do t’i dërgojë në NATO dhe BE. Siç deklaroi para disa ditësh, në ato letra Koxijas shkruan se është informuar nga qeveria e Maqedonisë në lidhje me ratifikimin e marrëveshjes në Kuvend. Me këtë pritet të zhbllokohet rruga e Maqedonisë në procesin eurointegrues. Por edhe ministrja e mbrojtjes Radmilla Shekerinska përmes një letre ka kërkuar nga kolegët e saj, ministrat e 29 vendeve anëtare të NATO-s të japin mbështetje për Maqedoninë në Samitin i cili duhet të mbahet në korrik, me qëllim që vendi të marrë ftesë për anëtarësim.

 

“Tani kemi nevojë për mbështetjen tuaj më shumë se asnjëherë më parë. Në pajtim me vendimin e Samitit në Bukuresht në vitin 2008, tani kur kemi arritur zgjidhje të përbashkët për çështjen e emrit, presim ftesë për anëtarësim në NATO”, u shpreh Radmilla Shekerinska – zv/kryeministre.

Në ndërkohë Qeveria do të duhet ta organizojë referendumin në të cilin qytetarët do të duhet të shprehin mendimin e tyre në lidhje me Marrëveshjen, i cili, siç deklaruan përfaqësuesit qeveritarë, është obligativ. Ekspertët janë të ndarë në mendimet në lidhje me suksesin e referendumit. Andreja Stojkovski nga Qendra për strategji evropiane Eurothink, në intervistë për Radio Evropën e Lirë, tha se rezultati i referendumit varet nga mënyra se si do të parashtrohet çështja.

 

“Qytetarëve duhet tu prezantohet alternativa të cilën e ofron zgjidhja për çështjen e emrit dhe alternativa e cila mungon nëse vazhdojmë me status-kuo. Garantimi i sigurisë nacionale është alternativa e parë të cilën e ofron anëtarësimi në NATO dhe BE. Garantimi i sistemit demokratik është alternativa e dytë, ndërsa zhvillimi ekonomik është alternativa e tretë”, tha Andreja Stojkovski – Eurothink.

 

Profesori universitar dhe politologu Argëtim Saliu pret që vendi të marrë dritë jeshile nga Brukseli për fillim të bisedimeve ne Bashkimin Evropian, pas çka, siç thotë ai, vendi do të duhet të tregojë se mund t’i përmbushë kriteret e kërkuara, duke përfshirë këtu edhe cilësinë e administratës.

 

Çështjen e fillimit të bisedimeve për Maqedoninë dhe Shqipërinë, Këshilli i BE-së duhet ta shqyrtojë më 28 dhe 29 qershor. Departamenti Amerikan i Shtetit mbrëmë deklaroi se njeriu i parë i diplomacisë Amerikane, sekretari shtetëror Majk Pompeo ka biseduar me kolegun e tij francez Zhan-Iv Le Drian, ku ka kërkuar nga Franca që të mos ta bllokojë anëtarësimin e Maqedonisë në NATO dhe BE.

 

Përgatiti: Mihajllo Vidimliski

0

Bujqit dhe përdoruesit e produkteve të tyre në rajonin e Strumicës nuk janë mjaftueshëm të informuar në lidhje me prodhimet organike të ushqimit. Këtë e tregon hulumtimi i Shoqatës për fermerë PROAGRO. Prandaj, është organizuar një trajnim me qëllim për të ngritur vetëdijen tek qytetarët për anën e dobishme të ushqimit organik.

 

“Qëllimi i projektit tonë është që të rritet niveli për përdorim dhe mundësitë gjatë zbatimit të prodhimeve organike, si dhe zbatimi i mjeteve mbrojtëse organike. Gjithashtu qëllimi është që të rritet zbatimi i ushqimit të shëndetshëm organik me atë që do të organizojmë më shumë trajnime me temën “prodhimtaria organike”. Tribunat dhe trajnimet do ti organizojë  shqata ProAgro fermerë, dhe do të mbahen në zonat rurale në Komunën e Strumicës me temën “prodhimtaria organike” në të cilën do të kyçen më shumë ekspertpë nga sfera e prodhimtarisë organike”, tha Aleksandra Janeva – PROAGRO FERMERË.

Nga kompania Balkan Biosert, e cila kryen certifikime ndërkombëtare, thonë se prodhimet organike në Maqedoni janë realitet. Në vitin 2017 ka pasur 480 prodhues organik të certifikuar, ndërsa në nivel vjetor ky numër rritet për 20%, që është tregues i mirë se bujqësia është duke u zhvilluar në drejtim të mirë.

 

“Prodhimtaria organike mund të themi se rritet vazhdimisht por me një përqindje të caktuar pasi që  ende rritet interesimi tek prodhuesit konvencional  për të zgjedhur prodhime organike. Përparësia momentalisht tek ata të cilët duan të fillojnë dhe tek prodhuesit e certifikuar është që shteti tani më ofron ndihmë financiare shtesë prej vitit 2018 për të gjithë prodhuesit organik dhe shteti mbulon 50% të shumës së paguar për marrje të certifikatës”, u shpreh Boban Dimovski – BALLKAN BIOSERT.

 

Dimovski shton se në të gjitha rajonet në Maqedoni ekzistojnë prodhues të certifikuar për degë të ndryshme të bujqësisë, por numri i prodhuesve të ushqimit organik është ende i ulët. Ushqimi organik në Evropë çdo vit kërkohet më shumë, ndërsa në vazhdimësi rriten edhe të ardhurat nga produktet e tilla. Bashkimi Evropian, me shitje vjetore prej më shumë se 33 milionë euro produkte organike në vitin 2016, konsiderohet si tregu i dytë nga rëndësia, pas SHBA-ve.

Përgatiti: Katerina Dafçeva

0

Kompanitë e vogla dhe të mesme kanë treguar interes të madh në thirrjen e Fondit, i cili do të financojë projektet inovative të kompanive. Zv/kryemnistri Koço Angjushev tha se ka aplikime nga të gjithë qytetet e Maqedonisë dhe nga të gjitha sferat, si insdustri, arsim, mjekësi, por më të mëdha janë aplikimet nga IT industria. Ai nënvizoi se Qeveria do t mbështesë projektet të cilat do ti kalojnë dy filtrat paraprak.

 

 “Unë jam thellë i bindur në programin e qeverisë për ekonomi që e krijuam, për të gjithë këtë nevojitet pak kohë, asgjë nuk mund të bëhet brenda një nate, por numrat të cilët sot i shohim dhe numrat të cilët unë i di nga ditët e para në agjencinë për investime të huaja dhe zonat  e zhvillimit teknologjik dhe industrial të cilat vijnë pas ligjit domethënë jashtë këtyre masave janë shumë inkurajuese dhe kjo e kthen entuziazmin e ekonomisë së Maqedonisë, e kthen entuziazmin e ndërmarrësve që të investojnë në Maqedoni”, tha Koço Angjushev, zv/kryeminstër për ekonomi.

 

Drejtori i Fondit për inovacione Jovan Despotovski nënvizoi se aplikuesit i i kanë tejkaluar të gjitha pritshmëritë optimiste të Qeverisë për planin për rritje ekonomike.

 

“Domethënë nga të gjithë projektet investuese të dorëzuara në kornizë të planit qeveritar për rritje ekonomike, kompanitë parashohin të investojnë  në sektorin privat rreth 3.2 miliard denarë, ose diçka më shumë se 51 milion euro. Nga këto mjete për investime, kompanitë kanë parashikuar 1.2 miliard denarë, mjete personale të cilat do ti investojnë në këtë projekt, ndërsa kërkojnë mbi 2 miliard denarë nga plani për rritje ekonomike si mbështetje për ato investime”, u shpreh Jovan Despotovski – fondi për inovacione dhe zhvillim teknologjik.

 

Gjithsej kanë aplikuar 236 kompani, 208 prej tyre janë në pjesën e inovacionit. 83 kompani janë mikro-kompani, 115 kompani janë të vogla, të tjerat janë të mesme dhe të mëdha. Investimi i plotë i të gjthë kompanive që kanë aplikuar është 52 milion euro, të cilat kërkojnë 33 milion euro nga fondi, ndërsa 19 milion euro do të ishte investim i tyre personal. Për realizmin e mjeteve të planifikuara të projekteve, kompanitë planifkojnë të punësojnë 1323 persona, prej të cilëve 324 persona punonjës të rinj, 981 të punësuar paraprak. Ndërsa rroga mesatare e të punësuarve të këtyre kompanive do të jetë rreth 43 700 denarë.

 

Përgatiti: Zimer Jashari

 

0

Gjatë protestës së mbrëmshme në Shkup njoftohet se disa persona kanë qenë të maskuar dhe kanë hedhur gurë ndaj policisë.

“Gjatë protestave dje në Shkup, para ndërtesës së Kuvendit në orën 21:40 disa persona të maskuar kanë filluar me hedhjen e gurëve drejt kordonit të policisë, ndërsa më pas janë larguar drejt “Zhena Park”. Pas marrjes së masave për mbajtjen e rendit dhe qetësisë publike janë arrestuar nëntë persona, tek të cilët janë gjetur mjete piroteknike dhe mjete tjera”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

0

25 persona janë lënduar, katër nga ta rëndë, pas një shpërthimi që ka shkatërruar një bllok të apartamenteve në qytetin Wuppertal të Gjermanisë.

Shpërthimi ka ndodhur pak pas mesnatës së kaluar, ndërderisa shkaktari mbetet ende i paqartë. Zjarri kaploi disa pjesë të ndërtesës- zjarrfikësit kishin probleme që t’i largonin njerëzit sepse ndërtesa vazhdimisht shembej, raportojnë mediat ndërkombëtare.

Hetimi për ngjarjen ka filluar, kurse policia e ka përshkruar skenën si një “pikturë të shkatërrimit”.

0

Nga MPB njoftojnë se mbi bazë të urdhërit gjyqësor më 21 qershor, zyrtarët policorë kanë kryer kontrolle në shtëpinë dhe disa hapësira tjera tek i padituri E.M 31 vjeç, dhe kanë gjetur dy paketime me kokain (161 gram), peshore digjitale, 22 bankënota, dy telefonë celular dhe tre SIM kartela.

Prokuroria Themelore Publike e Shkupit ka ngritur kallëzim penal për shkak të ekzistimit të dyshimeve për kryerjen e veprës penale “prodhim i paligjshëm dhe lëshim në treg të lëndëve narkotike”.

“I padituri gjatë këtij muaji disa herë ka udhëtuar në Kosovë, prej ku ka blerë kokain, të cilën e ka futur në Maqedoni për shitje të mëtejshme. Nga ana e gjykatësit të procedurës paraprake, të paditurit i është shqiptuar masa e paraburgimit prej 30 ditëve”, thuhet në njoftimin e MPB.

“I padituri gjatë këtij muaji disa herë ka udhëtuar në Kosovë, prej ku ka blerë kokain, të cilën e ka futur në Maqedoni për shitje të mëtejshme. Nga ana e gjykatësit të procedurës paraprake, të paditurit i është shqiptuar masa e paraburgimit prej 30 ditëve”, thuhet në njoftimin e MPB.