Qeveria sot do të vendosë për protokollet për mësim, si do të zhvillohet ky vit akademik?

Must Read

Një infermiere nga Ohri humb betejën me virusin korona

Spitali i Përgjithshëm në Ohër njoftoi sot se kolegia dhe infermierja e tyre Diana Dimoska e ka...

Pakoja e 4 e masave që peshon 350 milionë euro përfshin mbështetje të sektorëve dhe kategorive të qytetarëve më të goditur

Pakoja e katërt e masave ekonomike që peshon 350 milionë euro është vazhdimësi e tri pakove të...

Banorët e Sarajit i dorëzojnë stufat e vjetra me drurë dhe naftë

Në Komunën e Sarajit sot filloi aksioni i madh ekologjik i Qytetit të Shkupit dhe Qeverisë për...
- Advertisement -

Në seancën e Qeverisë e cila është caktuar për sot në mesditë, pikë e rendit të ditës janë protokollet e propozuara për realizimin e mësimit sipas propozimit përfundimtar të Komisionit për Sëmundje Ngjitëse ai të zhvillohet onlajn, ndërsa ndjekja me prani fizike të vlejë për nxënësit nga klasa e parë deri në të tretën edhe për shkollat me numër më të vogël të nxënësve në pajtim me gjendjen epidemiologjike në mjedis të caktuar

Zëvendësministrja e Arsimit dhe Shkencës Elizabeta Naumovska për MIA-n deklaroi se propozim-protokollet dje janë shqyrtuar edhe me përfaqësues të Inspektoratit Shtetëror sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH) i cili së bashku me Inspektoratin e Arsimit do të jetë e obliguar për kontroll të realizimit të mësimit nga aspekti i kushteve higjienike dhe respektim të protokolleve shëndetësore. Sipas ISHSSH, është e pranueshme që në objektet shkollore të jenë të pranishëm njëkohësisht gjegjësisht një një turn rreth 50 nxënës gjatë mësimit.

- Advertisement -

MASH-i deri te Shtabi Koordinativ i Krizës javën e kaluar i dërgoi të dhënat e kërkuara për çdo shkollë, veçanërisht për numrin e atyre rajonale të cilat ndodhen në vendbanime më të vogla apo në mjedise rurale dhe për të cilat, kryesisht, ka të bëjë që propozimi të mund të organizojë mësim me prani fizike sepse kanë më pak nxënës dhe paralele.

Sipas Naumovskës, dy të tretat e shkollave janë pikërisht ato, ndërsa në vend ka rreth 450 shkolla fillore dhe rreth njëqind të mesme. Në shkollat rajonale mësimi është zakonisht nga klasa e parë deri në të pestën, ndërsa pastaj nxënësit shkojnë në objektet e shkollave qendrore dhe shpërndahen në paralele nga klasa e gjashtë deri në të nëntën së bashku me fëmijët e shkollave të tjera rajonale.

- Advertisement -

Shtoi se në këto shkolla, ku do të ketë mësim me prani fizike, për nxënësit me sëmundje të rralla dhe kronike dhe për ato me nevoja të veçanta arsimore, prindërit do të duhet të prononcohen çfarë lloj mësimi duan për fëmijët e tyre.

Theksoi se 15 shtatori nuk është konfirmuar si datë për fillim të vonuar të vitit shkollor 2020/2021 dhe mund të jetë edhe më herët. Ka të bëjë me funksionimin e Kuvendit i cili duhet të miratojë ndryshimet e ligjeve për arsim fillor dhe të mesëm, sipas protokolleve që do të miratohen lidhur me mënyrën e realizimit të mësimit dhe kohëzgjatjen e orëve të cilat propozohen të jenë më të shkurta për dhjetë minuta.

- Advertisement -

“Shpresoj se Qeveria do t’i shqyrtojë protokollet dhe do të marrë vendim. Si Ministri presim të marrë vendim sa më shpejt që të mundemi ta përcjellim deri te komunat dhe deri te shkollat. Fillimi nuk duhet të jetë patjetër data 15, mund të jetë edhe data 10 shtator. Nëse Kuvendi më shpejt bëhet funksional dhe i  formon trupat e punës gjegjësisht komisionet, edhe nëse këto ndryshime ligjore i votojnë, ndoshta edhe më shpejt miratohet vendimi përfundimtar kur do të fillojë viti  shkollor”, shtoi Naumovska. ar/ 

- Advertisement -
  • Tags
  • 5

Një infermiere nga Ohri humb betejën me virusin korona

Spitali i Përgjithshëm në Ohër njoftoi sot se kolegia dhe infermierja e tyre Diana Dimoska e ka humbur betejën me virusin korona.

Pakoja e 4 e masave që peshon 350 milionë euro përfshin mbështetje të sektorëve dhe kategorive të qytetarëve më të goditur

Pakoja e katërt e masave ekonomike që peshon 350 milionë euro është vazhdimësi e tri pakove të mëparshme dhe është sublimim i...

Banorët e Sarajit i dorëzojnë stufat e vjetra me drurë dhe naftë

Në Komunën e Sarajit sot filloi aksioni i madh ekologjik i Qytetit të Shkupit dhe Qeverisë për dorëzimin e stufave të vjetra...

Pendarovski dhe Pahor në Ohër në stërvitjen demonstruese të ekipeve speciale të Armatës

Presidentët e Maqedonisë së Veriut dhe Sllovenisë, Stevo Penarovski dhe Borut Pahor sot e vizituan Kampin për trajnim në ujë të Armatës...

Padi penale kundër 10 personave pasi që slumuan nëpunësit policorë

Më 26.09.2020 SPB - Prilep ngriti padi penale kundër 10 personave në Prokurorinë Themelore Publike - Prilep, si më poshtë: E.E (28),...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -