Array

Orhan Pamuk – vlerësime për mjeshtërinë e tij të lidhjes poetike lindje-perëndim

Must Read

Memorandumi nuk do të ndikojë në negociatat?Holshtajn: Bullgaria t’i zgjidhë çështjet në mënyrë bilaterale

https://youtu.be/bpuDiX-k1bM Presioni i Bullgarisë përmes memorandumit deri te vendet anëtare të BE-së...

Ministri me premtime të njëjta, “Programi për ambient jetësor i mirë vetëm në letër”

https://youtu.be/2m6zRZ0jE5w Për ndotjen, shpëtimin e ambientit jetësor dhe ekologjinë e cila çdo...
- Advertisement -

Shkrimtari turk Orhan Pamuk ka marrë çmimin Aydin Dogan, me vlerësimin se është një nga shkrimtarët më përfaqësues të Turqisë në botë dhe për mjeshtërinë e tij të lidhjes poetike mes lindjes dhe perëndimit.

Aydin Dogan është çmim që ka vlerë prej 50 mijë lirash turke dhe një statujë.

- Advertisement -

“Nuk jam kompetent sa duhet për të folur për Orhan Pamuk, por dua të them se misioni i tij në botë e ka një vend dhe po ndodhë çdo ditë. Puna e Pamukut mua personalisht më ka inspiruar, mua dhe familjen time. Ky fjali më shumë do ti ngjajë një personi të thjeshtë dhe jo atij në pozitë” ka thënë presidenti i fondacionit, Dogan Boyner.

Çmimi u dha në Stamboll ndërsa u shfaq edhe një film dokumentar ku autori i “Bora”, “Unë jam e kuqja” apo “Fitimtari nuk është i vetëm”, flet për tema të ndryshme letrare dhe sidomos për Turqinë e tij utopike.

- Advertisement -

Vetë Pamuk, gjatë marrjes së çmimit tha se para 40-të vitesh askush në botë nuk interesohej për letërsinë turke, ndërsa tani kjo ka ndryshuar.

“Sot kemi fuqi që me letërsi të depërtojmë. Ambienti letrar turk ka ndryshuar, e njëjtë duhet të ndodhë edhe me mentalitetin njerëzor dhe atë politik. Letërsia është e mbushur me ëndrrat tona, dëshirat, pasionet, fatin tonë” ka thënë autori.

- Advertisement -

Orhan Pamuk ka lindur në Stamboll, në një familje e cila ishte, siç’ thotë ai, “me orientim euro-perendimor” (për ndryshim nga e vjetra osmane). Studioi arkitekturën dhe merret me pikturë, pastaj e braktis arkitekturën (pas tre vitesh) dhe fillon gazetarinë ku diplomon më 1976. Jetën e vet dhe mendimet detalisht i përshkruan në veprën autobiografike ‘Stambolli: qytet i kujtimeve’.

Orhan Pamuk ka lindur në Stamboll, në një familje e cila ishte, siç’ thotë ai vet “me orientim euro-perendimor” (për ndryshim nga e vjetra osmane). Studioi arkitekturën dhe merret me pikturë, pastaj e braktis arkitekturën (pas tre vitesh) dhe fillon gazetarinë ku diplomon më 1976. Jetën e vet dhe mendimet detalisht i përshkruan në veprën autobiografike Stambolli: qytet i kujtimeve.

Shkrimtari turk, Pamuk është vlerësuar më disa çmime si ‘Milliyet Press’ për romanin “Xhevdet-begu dhe djemtë e tij”, çmimi Independent për letërsi të huaj 1990 (Independent Award for Foreign Fiction) për romanin “Kështjella e bardhë”, çmimi letrar ndërkombëtar IMPAC Dublin 2000, për romanin “Unë jam e kuqja”, Peace Prize of the German Book Trade 2005, çmim letrar gjerman, si vlerësim pë opusin e tij letrar si dhe Çmimin Nobel për Letërsi në vitin 2006.

- Advertisement -

Memorandumi nuk do të ndikojë në negociatat?Holshtajn: Bullgaria t’i zgjidhë çështjet në mënyrë bilaterale

https://youtu.be/bpuDiX-k1bM Presioni i Bullgarisë përmes memorandumit deri te vendet anëtare të BE-së të ndikojë që interpretimet bullgare...

Ministri me premtime të njëjta, “Programi për ambient jetësor i mirë vetëm në letër”

https://youtu.be/2m6zRZ0jE5w Për ndotjen, shpëtimin e ambientit jetësor dhe ekologjinë e cila çdo ditë e më shumë është...

Konfirmohen dënimet me burg për “Tankun”, Jankullovska do të shkojë në burg, Gruevski mbetet në Budapest

https://youtu.be/1gIbSTVFia4 Refuzohen ankesat e tre të dënuarve për blerjen e Mercedesit luksoz prej 600 mijë eurove –...

“Stop Rusino” kërkon mbylljen e deponisë, Nuredini: Edhe për disa vite Rusino e hapur!

https://youtu.be/RCGqvEZnlp8 Deponia Rusino vazhdon të jetë e bllokuar  nga aktivistet e lëvizjes “Stop Rusino” Kërkojnë që kjo...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -