Владата донесе одлука за запирање на извршните дејства на извршителите до 30 јуни

НАШ ПРЕДЛОГ

Конте: ЕУ да им помогне на членките или ризикува пропаст

Италијанскиот премиер Џузепе Конте оцени дека Европската унија ризикува да не успее...

Од утре задолжителен карантин во Германија за лица кои доаѓаат од странство

Од утре во Германија стапува на сила задолжителен карантин за лицата кои...

Почина жената која ја откри аферата на Бил Клинтон и Моника Левински

Американската државна службеничка Линда Трип која ја откри секс аферата меѓу Бил Клинтон и Моника Левински, почина...

Владата денеска донесе уредба со законска сила за запирање на примената на Законот за извршување, со која се запира примената на Законот за извршување, извршување до 30 јуни 2020 година, освен доколку со оваа уредба со законска сила не е поинаку уредено.

Според оваа Уредба, Член 2 утврдува дека извршителите се должни да запрат со преземање на било какви извршни дејствија, освен:

Во предметите за побарувања врз основа на законска издршка;

Со распределба на средствата пристигнати на нивните посебни сметки, доколку за тоа се исполнети законските услови;

Со дејствијата кои следат по наплатата на средства од должникот, успешно спроведени јавни надавања, или продажби со непосредна спогодба.

Уредбата утврдува дека работодавците на должниците, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РСМ и носителите на платен промет се должни да запрат со постапување по издадените налози од страна на извршителите, во периодот определен со Член 1 на оваа Уредба, односно до 30 јуни 2020 година.

Основните судови во Република Северна Македонија, се должни да донесат одлуки по поднесените приговори за незаконитости при извршувањето врз основа на Член 86 од Законот за извршување, а Апелационите судови по поднесените жалби против решението на судот по приговор врз основа на член 87 од Законот за извршување, со цел да се создадат услови за непречена распределба на средствата пристигнати на посебните сметки на извршителите.

Уредбата влегува во сила со денот на објавувањето во „Службен весник на Република Северна Македонија“.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -

LIVE NEWS

Шпанија ја продолжи вонредната состојба до 26 април

Долниот дом на шпанскиот Парламент  денеска го одобри барањето на владата за продолжување на вонредната состојба до...

Џонсон го напуштил Одделот за интензивна нега

Британскиот премиер Борис Џонсон веќе не се наоѓа на Одделот за интензивна нега на болницата „Сент Томас“ во Лондон, изјави неговиот портпарол,...

Г-20 на онлајн самит ќе ги ги разгледува мерките за стабилизирање на нафтениот пазар

Вонредниот самит на Г-20 ќе се оддржи утре и ќе биде посветен на мерките за стабилизирање на нафтениот пазар, соопшти извршниот директор...

Бесплатни психолошки совети за Ковид-19 – Халили: Кај луѓето е активиран аларм за невидливиот непријател

Во време на пандемијата, постарите лица и оние кои страдаат од срцеви заболувања покажуваат најголем интерес за онлајн советите што ги нудат...

Раб: Немав контакт со премиерот Џонсон

Британскиот премиер Борис Џонсон немал никаков контакт со својот заменик, шефот на британската дипломатија Доминик Раб, откако тој ја извршува неговата премиерска...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com