Прва успешна трансплантација на срце – животот на Емилија згасна, но спаси три други

НАШ ПРЕДЛОГ

„Се родила една генерација, наполнила 18 години и не се сеќава дека СДСМ победила на избори, нема ниту на следните да се случи тоа“,...

„Последниот пат кога победила СДСМ била пред 18 години. Значи дека една генерација се родила, наполнила 18...

„Доколку не победиме или не формираме влада, јас ќе се повлечам од ВМРО-ДПМНЕ“, рече Христијан Мицкоски

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ за ТВ21 вели дека ќе се повлече од функцијата претседател на политичката партија доколку...

„Сè уште е замрзнат имотот на ВМРО-ДПМНЕ и не знам која друга партија во Европа е во слична ситуација“, рече Мицкоски

На прашање на ТВ21 дали имотот на ВМРО-ДПМНЕ и натаму е замрзнат, одговори Христијан Мицкоски во „КликПлус“....
- Реклама -

Животот на 54 годишниот Иван Огњановски е спасен, откако срце на пациентка која имала мозочна смрт преку трансплантација е ставено кај него.

Емилија Динева која имала 43 години, го загуби животот во сообраќајна несреќа, но сега нејзините органи ќе спасат три животи, бидејќи освен срцето, нејзиното семејство ги донирало и бубрезите за двајца пациенти кои неколку години оделе на дијализа.

- Реклама -

Синот на Иван, чиј татко благодарение на трансплантацијата на срцето ќе живее,со неизмерна благодарност до семејството Диневи и до целиот медицински тим, вели дека сега неговото и семејството од Дојран ги поврзува едно заедничко срце.

Првата трансплантација од мртов донатор ја извршија Проф. Д-р Сашко Јовев и академик Жан Митрев заедно со лекарскиот тим д-р  Васил Папестиев, Др. Марјан Шокаровски, Др. Ванџел Здравески, Др. Кујтим Џелили, Др. Тања Анѓушева, Др. Стефанија Хаџиевска, Др. Надица Мехмедовиќ, д-р Весна Миташова, Др. Јасмина Илиевска, Д-р. Марија Гераковска и Д-р. Димче Славевски.

Најмладата личност која има потреба од трансплантација на срце има само 13, а најстарата 61 година. Над 20 лица имаат потреба од трансплантација на срце. Околу 10 од нив немаат механичка поддршка, додека други имаат вградени пумпи или механичко срце.

Инаку, пациентите кои примале органи биле избрани од националните списоци на чекање за бубрези и срце според утврдените медицински критериуми за соодветност, кои ги води Министерството за здравство.како за лекарската фела така и воопшто за држава ова со право е историски ден.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

„Доколку не победиме или не формираме влада, јас ќе се повлечам од ВМРО-ДПМНЕ“, рече Христијан Мицкоски

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ за ТВ21 вели дека ќе се повлече од функцијата претседател на политичката партија доколку на следните изгуби, но тој...

„Сè уште е замрзнат имотот на ВМРО-ДПМНЕ и не знам која друга партија во Европа е во слична ситуација“, рече Мицкоски

На прашање на ТВ21 дали имотот на ВМРО-ДПМНЕ и натаму е замрзнат, одговори Христијан Мицкоски во „КликПлус“. „Да,...

Мицкоски: Правилото победник со победник повеќе не важи!

Се чини дека праксата оваа година ќе биде прекината, бидејќи лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христина Мицкоски вечерва во Клик Плус на ТВ21 најави...

„Мојот мотив е да им кажам на граѓаните дека може поинаку, затоа не ветувам многу, ако погрешам од незнаење ќе се извинам“, рече Мицкоски

„Може поинаку, и тоа е мојот мотив да им кажам на граѓаните. Затоа не ветувам многу, а ако погрешам од незнаење, ќе...