Многу жалби доставени до Омбудсманот – најмногу поплаки за Пензискиот фонд, а административците се жалат бидејќи сѐ уште не се систематизирани

НАШ ПРЕДЛОГ

Кога на кафе во Приштина без ПЦР тест?! Поделеност меѓу владините министри за отворање на границите

„Граѓаните постојано бараат да се отворат границите, а политичарите дебатираат, некои сметаат дека се уште е рано,...

Мухамед Зеќири со обвинувања до Арбр Адеми – екс министерот возврати „Дежурен провокатор кон ДУИ“

„Министерството за образование од минатиот мандат покажало негрижа за почетокот на новата учебна година, а министерот Адеми...

МОН: Успешно заврши првиот училишен ден, важно е секое дете да следи настава

Министерството за образование и наука соопшти дека првиот училишен ден помина успешно за најголем дел од учениците...
-Реклама-

Граѓаните кои не успеваат да завршат работа во државните институциите, се обраќаат во канцеларијата на Народниот правобранител.

Во канцеларијата на Омбудсманот во Кичево, која опфаќа неколку општини, најмногу жалби се доставени за Пензискиот фонд, правните постапки на МВР, вработувањата во администрацијата.

- Реклама -

Илбер Руфати, претставник на Народниот правобранител во Кичево вели дека граѓаните се жалаат од институциите кои ги одолговлекуваат постапките.

„Најмногу се жалат за постапките од Пензиски фонд, правните постапки на МВР, судовите и за разните вработувања кои иако добиле решение, разните институции не ги повикале нив според добиеното решение“, истакна Илбер Руфати.

- Реклама -

Најмногу проблеми има ромската заедница, вели Руфати. Според него, ромската заедница до нив испратила петиција со барање институциите да има овозможат основни услови за живеење.

„Ромската заедница е најмногу запоставена од страна на државните институции и имаме три петиции. Петициите се од една невладина организација и постапката е во тек, се надевам ќе имаме позитивен епилог бидејќи станува збор за основни барања без разлика на местото и позицијата каде се изградени објектите, дали не е легализирани и приватизирани, но ромската заедница бара некаков начин од кичевските институции тоа да го реализираат на правен начин“, додаде Илбер Руфати.

- Реклама -

Омбудсманот има право да покрене постапки и без да ги информира граѓаните, доколку видат неправедности од државните институции.

Минатата година, ова канцеларија примила 255 предмети, а 187 од нив добиле позитивен епилог. Останатиот дел од предметите се во постапка.

ВЕСТИ ВО 19:30

#21LiveNews

#21LiveNews 19:30 Вести на македонски јазик | 01.10.2020

Posted by TV21 on Thursday, October 1, 2020

Протест пред тетовската гимназија, учениците бараат настава со физичко присуство

Средношколците од Тетово денеска излегоа на протест пред Гимназијата „Кирил Пејчиновиќ“. Нивното барање е наставата да почне со физичко присуство. Велат дека...

Среќна недела во Нептун од 01-08 октомври – Големи попусти и до 60 рати без камата!

HAPPY WEEK акција во Нептун со големи попусти и до 60 рати БЕЗ камата на цените со попуст! Од 01-08 октомври, до...

Заев и Царовска на првиот училиштен ден во „Коменски“

Премиерот Зоран Заев и министерката за образование и наука Мила Царовска по повод почетокот на учебната 2020/2021 година ќе се обратат во...

Започна учебната 2020/2021 година

Одложено за учениците и редовно за студентите почнува учебната 2020/2021 година која е со многу неизвесности поради непредвидливост со заразата од КОВИД-19....

Најавено затворање на Мадрид – обид да се спречи ширењето на Ковид-19

На жителите на Мадрид ќе им биде забрането да го напуштаат градот непотребно, а на посетителите исто така ќе им биде забрането...