Кризата удри по државната каса – „Ослободување на фирмите од данок на личен доход и на добивка“, вели Лукаревска

НАШ ПРЕДЛОГ

Заев и Гаши имале приватна ручек средба, не се разговарало за формирање влада

Лидерите на СДСМ Зоран Заев и на Алтернатива Африм Гаши денеска во хотелот Белви имале приватна ручек...

СДСМ: Согласно член 90, став 1 од Уставот, за мандатор е предложен Зоран Заев

 СДСМ и Коалицијата „Можеме“ го известила претседателот Стево Пандаровски дека мандатор за составување на новата Влада е...

Заев утре го добива мандатот за Влада – Претседателот одлучува и наспроти правните дилеми

Претседателот Стево Пендаровски извести дека утре ќе му го додели мандатот на претседателот на СДСМ, Зоран Заев...

Намалување на приходите на буџетот од околу 12 проценти, пад на ДДВ од околу 17 проценти а кај данокот на добивка е скоро 11 проценти, е билансот на државната каса за март годинава во однос на истиот период лани. Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска, информираше дека значителен пад се бележи во април.

- Реклама -

„Има пад на ДДВ од 79 проценти со назнака за зголемен поврат од 51,7 проценти. Пад на данокот на личен доход 6 проценти и пад на добивката од 9,97 проценти или вкупно споредбено со истиот период лани од 1 до 14 април 2019 година има пад на приходите од 38, 15 проценти“, истакна Сања Лукаревска.

- Реклама -

Лукаревска ја претстави и новата мерка за ослободување на плаќање на аконтации на данок на личен доход и од данок на добивка за месеците март, април и мај. Таа истакна дека мерките се однесуваат на фирми со угостителска дејност, туризмот и транспорт, но и други кои имаат штета во работењето. За да се користи ова ослободување директорката на УЈП ги наведе условите.

- Реклама -

„Да не исплатуваат дивиденда на сопствениците, награда за деловна успешност или друг вид на годишна награда на вработените и органите на управување и надзор на даночниот обврзник, од денот на влегување на сила на уредбата со законска сила до денот на траењето односно 15 јуни 2020 година. Исто така да не го намали бројот на вработените сметано од 26 март до три месеци по престанувањето на нејзината важност“, додава Лукаревска.

Фирмите од другите дејности можат да го искористат ова ослободување но под други услови и тоа вкупните приходи да им се намалени за најмалку 40 проценти во тековниот месец во однос на месец февруари или намалувањето на вкупните приходи за годинава да бидат повеќе од 40 проценти во однос на истиот период минатата година. Потоа бројот на вработените кои не работат поради мерките да изнесува најмалку 25 проценти или фирмата да има затворено најмалку половина од продажните места кои ги има.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

СДСМ: Согласно член 90, став 1 од Уставот, за мандатор е предложен Зоран Заев

 СДСМ и Коалицијата „Можеме“ го известила претседателот Стево Пандаровски дека мандатор за составување на новата Влада е лидерот на партијата Зоран Заев.

Заев утре го добива мандатот за Влада – Претседателот одлучува и наспроти правните дилеми

Претседателот Стево Пендаровски извести дека утре ќе му го додели мандатот на претседателот на СДСМ, Зоран Заев за формирање влада.

Опрема во вредност од 115 илјади евра – кревети, амбулантни возила и медицинска опрема за кичевската болница

Над 80 легла, амбулантни возила, респиратори и друга медицинска опрема за кичевската болница донираше Хуманитарната организација „Класје на добрината“.

Заев и Гаши попладнево одржуваат средба

Лидерите на СДСМ Зоран Заев и на Алтернатива Африм Гаши попладнево одржуваат средба во хотелот Белви на излезот од Скопје.