Франција: Доколку имате телeфон во раката додека возите, возачката автоматски ќе ви биде одземена

НАШ ПРЕДЛОГ

Филипче: Ова е Клиничкиот центар вечерва, со нов лик, да го чуваме уреден

Министерот за здравство Венко Филипче на својот „Фејсбук“ објави фотографии од изгледот на Клиничкиот центар.

НАСА успешно ја лансираше ракетата на Илон Маск со двајца астронаути

Ракетата на Илон Маск со двајца астронаути, беше успешно лансирана од вселенскиот центар „Кенеди“ во Флорида. Ова...

СЛЕДЕТЕ ВО ЖИВО: НАСА испраќа астронаути до меѓународната вселенска станица

НАСА и Спејсикс ги испраќаат астронаутите Роберт Бехенкен и Даглас Харли до Меѓународната вселенска станица.

Француските власти надлежни за безбедноста на патиштата објавија дека започнуваaт да спроведуваат нови мерки, кои предвидуваат многу построги санкции за употреба на телефон при возењето.

Од овој петок, ако некој направи сообраќаен прекршок и во тоа време го држел својот мобилен телефон во рака, возачка дозвола автоматски ќе биде задржана.  

Покрај 72 часа на задржување, префектот може да изрече суспензија до шест месеци, па дури и една година во случај на несреќа, возење под дејство на алкохол или при употреба на наркотик. Драстична, но неопходна санкција за безбедност во сообраќајот според која телефонот додека се вози е одговорен за една десетина на телесните несреќе во сообраќајот во Франција и го зголемува ризикот од несреќа за трипати.

Другите мерки, донесени во јануари 2018 година, а исто така стапуваат во сила денеска, максималното времетраење на обврската за возење само возило опремено со алкохолен тест, кое бара да да се дува во етилотестот  и кој го блокира возилото доколку нивото на алкохол во крвта е превисоко, се подига од шест месеци на една година. Оваа мерка е изречена како алтернатива на суспендирањето на возачките дозволи.

Обврската да се обезбедат алко тестови во ноќните клубови е зајакната  и сега ги изложува сторителите на парична казна од 135 евра. А исто така повеќе возачите во Франција повеќе немаат обврска да  имаат алкохолен тест во нивното возило.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

НАСА успешно ја лансираше ракетата на Илон Маск со двајца астронаути

Ракетата на Илон Маск со двајца астронаути, беше успешно лансирана од вселенскиот центар „Кенеди“ во Флорида. Ова означува нова ера на патувањата...

СЛЕДЕТЕ ВО ЖИВО: НАСА испраќа астронаути до меѓународната вселенска станица

НАСА и Спејсикс ги испраќаат астронаутите Роберт Бехенкен и Даглас Харли до Меѓународната вселенска станица. Настанот може да...

Тежок живот во уште потешки услови, домаќинот болен и не може да му помогне на семејството

Доволно е само еднаш да ја погледнеш куќата за да ја разбереш маката на ова семејство. 7-членото семејство Метовски...

Нови 14 дена вонредна состојба – ако лидерите не се договорат за изборен датум, ќе интервенира државата

Почнувајќи од утре, Северна Македонија во наредните 14 дена ќе биде во вонредна состојба. Претседателот Стево Пендаровски го усвои предлогот на Владата...