СДСМ: Иванов се обидува да се стави над Уставот

370
1
АКЦИЈА

Со најавите дека нема да го потпише Указот за Законот за употреба на јазиците, Ѓорге Иванов се обидува да се стави над Уставот на Република Македонија и делува како остаток на поразениот режим.

Иванов е должен да постапува по членот 75 од Уставот на Република Македонија во кој е јасно наведено дека доколку претседателот не го потпише указот за прогласување на законот, Собранието повторно го разгледува законот и доколку го усвои со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, претседателот на Републиката е должен да го потпише указот.

Иванов е на должност пред граѓаните и законите, а не пред партијата. Со непотпишување на Указот, Иванов го крши Уставот на Република Македонија и работи спротивно на европските вредности и концептот Едно општество за сите, што беше силно поддржан од граѓаните на последните изборни циклуси.

Законот за употреба на јазиците е целосно во согласност со Уставот и амандманот 5 кои се донесени пред 17 години и со неговото усвојување не губи никој, туку се овозможуваат услови за подобра комуникација меѓу граѓаните и институциите.

Иванов не е над Уставот и нема да успее да внесе нови поделби, Македонија е едно општество за сите.

1 коментар

  1. A vie ne?! Zosto brzanje za ovoj protivustaven zakon? Ako vi bese do ustavot zosto ne go dadovte na proverka pred Venecijanskata Komisija? Na Usgavenpred da go stavite na glasanje? Da dozvolite rasprava kakva sto Djaferi ni priredi pri nosenjeto na zakonot za braniteli, koj patem uste ne e donesen. Kreteni edni! Od 2001 do denes teroristite ne rabotat kako niva, ve vlechat za ushi i vas i dpmne! Sindrom na samounishtuvanje!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР