Array

Ekspertët: Kujdes gjatë vetingut në gjyqësor, institucionet të pastrohen nga kuadrot partiak

Must Read

Meksikë: Janë gjetur mbi 50 trupa të varrosur në fshehtësi, dhjetëra janë gra

Mbetjet e 59 trupave të njerëzve janë zbuluar në varrezat masive në shtetin meksikan Guanahuato, ku është...

Mbajtja e maskës e obligueshme, për mosmbajtje edhe në vend të hapur gjobë prej 20 eurove

Mbajtja e  mbrojtjes në fytyrë bëhet e obligueshme për qytetarët me ndryshimet e reja të Ligjit për...

MASH ka formuar grup pune për ndryshim të materialeve mësimore dhe didaktike

Ministria e Arsimit dhe Shkencës bëri të ditur se ka formuar grup pune i cili zhvillon koncept...

Ekspertët me mendime të ndryshme nëse duhet të zbatohet veting në gjyqësor ose jo. Ish-gjykatësja në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Mirjana Llazarova-Trajkovska thekson se gjyqësori duhet të pastrohet nga njerëzit joprofesional. Jo vetëm gjyqësori, por të gjitha institucionet si administrata, drejtoritë, policia të pastrohen nga kuadrot partiak, sepse të njëjtit  janë mbushur përplot me punësime partiake, që nuk kanë njohuri dhe përvojë të mjaftueshme.

“Çfarëdolloj vetingu që mund të zbatohet në gjyqësorin në vend, i ngjashëm me atë në Shqipëri ose diçka të tillë, kërkon ndryshim të Kushtetutës dhe ndryshim të rregullave ligjore. Nuk është puna nëse dikush është kundër ose pro vetingut, është e rëndësishme të zgjidhet modeli më i mirë, i cili do të mundësoje të kthehet besimi jo vetëm në gjyqësor por edhe në institucione tjera. Problemi ynë është funksionimi i dobët i institucioneve në përgjithësi”, theksoi Llazarova – Trajkovska.

Vetingu në gjyqësor mund të kthehet ne revanshizëm politik, prandaj duhet të ketë kujdes serioz gjatë zbatimit, sepse kjo gjë mund të sjellë disbalans në mes gjyqësorit dhe ekzekutivit, tha Malinka Ristevska Jordanova nga Instituti për politikë evropiane.

“Njëri nga rreziqet në procesin e vetingut është mundësia për ndikim më të madh të partive politike dhe ekzekutivit mbi gjyqësor. Kjo mund të na kthejë edhe shumë vite mbrapa dhe në vend se të kemi gjyqësor të pavarur të kemi varësi më të madhe dhe imponim të ekzekutivit mbi gjyqësorin”, deklaroi Ristevska Jordanova.

Ekspertët thonë se vlerësim për punën e gjykatësve duhet të japë Këshilli gjyqësor sepse në të kundërtën ekziston rreziku i përfshirjes së politikës në gjyqësor.

Meksikë: Janë gjetur mbi 50 trupa të varrosur në fshehtësi, dhjetëra janë gra

Mbetjet e 59 trupave të njerëzve janë zbuluar në varrezat masive në shtetin meksikan Guanahuato, ku është regjistruar  shkallë e lartë e...

Mbajtja e maskës e obligueshme, për mosmbajtje edhe në vend të hapur gjobë prej 20 eurove

Mbajtja e  mbrojtjes në fytyrë bëhet e obligueshme për qytetarët me ndryshimet e reja të Ligjit për mbrojtje të popullatës nga sëmundjet...

MASH ka formuar grup pune për ndryshim të materialeve mësimore dhe didaktike

Ministria e Arsimit dhe Shkencës bëri të ditur se ka formuar grup pune i cili zhvillon koncept për ndryshim të plotë dhe...

879 qytetarë gjobiten për mosmbajtjen e maskës

Gjatë 24 orëve të fundit në territorin e vendit janë regjistruar 879 gjoba për mosmbajtjen e maskës.Ministria e Punëve të Brendshme bën...

Orë policore në Filadelfi për shkak dhunës gjatë protestave

Autoritetet në Filadelfi vendosën orë policore prej mbrëmë për të parandaluar vjedhjet dhe dhunën gjatë protestave që shpërthyen pasi policia vrau një...

More Articles Like This