0

Македонија ризикува да го загуби пристапот до ИПА фондовите доколку продолжи политичката криза. Од Делегацијата на Европската Унија во Скопје велат дека состојбата во која се наоѓа нашата држава подолго време, негативно влијае на евроинтегративните процеси.

Никола Бертолини од канцеларијата на делегацијата на ЕУ во Скопје истакна дека доколку на кризата не и се стави крај, тогаш може да дојде до скратување на фондовите.

 “Може да се случи такво нешто поради тоа што на оваа криза не и се гледа крајот. Тоа влијае земјата и наместо напредок, има назадување во процесот на интеграција на ЕУ. Секако тоа би можело да влијае на скратување на ИПА фондовите “, изјави Никола Бертолини – Делегација на ЕУ.

Тој рече дека ЕУ се уште ја поддржува Македонија, овој пат со грант во вредност од 1.4 милион евра како дел од ИПА проектот „Поддршка за вработување млади лица“.  Според него, стапката на невработеност кај младите изнесува 45 проценти  и е на загрижувачко ниво.

Договорот за реализација на овој грант, кој треба да заврши до декември 2017 година е потпишан со Агенцијата за вработување.

Овој проект предвидува обука на 1.400 лица кои се активни баратели на работа и нивна мотивација. Од нив, 950 лица ќе се обучат за претприемништво. Обуката на младите ќе се одржи во едукативниот центар, но и во просторите на работодавачите, каде што во текот на три месеци младите ќе можат да стекнат знаење и можност за вработување. ЕУ досега инвестирала 5 милиони евра за креирање на можности за вработување на младите.

Арменд Мурсели

0

Пратениците од ВМРО ДПМНЕ ја држат собраниската говорница меѓусебно реплицирајќи си и на седумнаесеттото продолжение од конститутивната седница. Освен барањето одговори од договореното, во како што велат Тиранската платформа, и повикот да се оди на нови парламентарни избори,  денеска пратениците од партијата на Груевски и со апел за лидерска средба на која би се надминала политичката криза.

„Јас сум убеден дека после овие седумнаесет дена и од социјалдемократскиот сојуз и од албанските партии, а се разбира и од ВМРО ДПМНЕ и коалицијата За подобра Македонија, се свесни дека освен седнување на заедничка маса и отворање на сите нерешени прашања, и сите прашања кои задираат во Уставниот поредок и уредувањето на оваа земја, на овој начин не може да пројдат освен со заеднички дијалог и наоѓање на компромис“, изјави Крсто Мукоски – ВМРО ДПМНЕ.

Кај СДСМ нема расположение за нова лидерска. Од таму велат дека се е постигнато во Пржинските договори. Парламентарното мнозинство наскоро ќе ја спроведе волјата на граѓаните, вели партискиот портпарол Петре Шилегов.

„Не можеме ние заради неостварената желба на Груевски да си играме избори се додека не му се погоди парламентарното мнозинство. Промени ќе има многу бргу, парламентарното мнозинство ќе ја преземе одговорноста. Овој процес ќе биде деблокиран и одговорност за ваквото поведение надвор од политичката мора да има, и за Никола Груевски како нарачател, и за Трајко Вељановски и Ѓорѓе Иванов како спроведувачи“, изјави Петре Шилегов – Портпарол На СДСМ.

Расположение за одржување на средби има во партијата на Ахмети. “Кризата е политичка и сите политички средства за решавање на истата се добредојдени” – накусо одговори за ТВ 21 портпаролот на ДУИ Бујар Османи.

Не за нови избори е и ставот на независните пратеници дел од Коалицијата за живот во Македонија.

„Промена на името грчки терк нема, двојазичност како што вие ја замислувате нема, федерализација нема, промена н знамето химната и грбот нема. И за крај нема да има нови предвремени парламентарни избори од оваа влада“, изјави Павле Богоевски  – Коалиција „За Живот Во Македонија“.

Од Алијанса за Албанците со порака до пратениците од ВМРО ДПМНЕ – да го смират народот.

„Ќе ви посочам еден пример за она што вие го правите. Си разговарале две верски лица и едното му рекло на другото зошто не ги повикате сите духови кога веќе ја знаете молитвата. Вториот верник му рекол, јас ја знам молитвата како да ги повикам, но не ја знам другата, како да ги избркам од дома. Така и вие, ако знаете како да ги убедите луѓето, ќе треба да знаете како да ги смирите“, изјави Весел Мемеди Алијанса За Албанците.

Досега во собраниската сала главно се расправаше за декларацијата на албанските партии, а не и за изборот на Комисијата за избори и именувања и новиот собраниски спикер. Токму со овие две точки треба да се заокружи изборниот процес од 11 декември, по што би следувал и изборот на Влада.

Михајло Видимлиски

0

Бесправно доцнење на судските постапки, неповикувањето на двете страни во постапките и проблемите со неспроведување на Законот за кривична постапка, се неколкуте од забелешките  на Коалицијата за правично судење. Претставниците на оваа организација продолжуваат да набљудуваат голем број на судски процеси, вклучувајќи ги и случаите на СЈО.

Амбасадорката на мисијата на ОБСЕ во Македонија, Нина Суомалаинен истакна дека набљудувањето на судските процеси обезбедува владеење на правото и транспарентност на судските институции.

„Мисијата на ОБСЕ во Скопје е активна во оваа област бидејќи преку набљудувањето се обезбедуваат повисоки стандарди на судските процедури и коректност на истите. Целта е да се набљудуваат судските постапки  во процедурален аспект, а не од суштински аспект на содржината, со што се обезбедува набљудување на Законот за кривична постапка и начелото на чесноста“, изјави Нина Суомалаинен – Амбасадорка на ОБСЕ во Македонија.

Во следните три дена, адвокати од седум мисии на ОБСЕ и претставници на 29 невладини организации од балканските држави,ќе разменуваат искуства и ќе дискутираат околу предизвиците поврзани со набљудувањето на судските случаи од висок профил  и случаите на ранливите групи, малолетниците и етничките малцинства.

Аднан Ќаили

0

8 од 10 испитаници сметаат дека реформите во правосудството се важен предуслов за пристапување на Македонија кон Европската Унија. Симонида Кацарска, директорка на Институт за Европска Политика, воедно и на Проектот Мрежа23+, кој се однесува на примена на европските стандарди во судството за евентуално зачленување во ЕУ , вели дека 80 отсто од анкетираните  сметаат дека ова е исклучително важна тема за пристапување  во ЕУ.

„Проблем во спроведувањето на поглавје 23 ќе има, тоа е клучно поглавје кое што ја постави Европската Унија уште во својот нов пристап во 2010 година за пристапувањето. 50% од граѓаните ценат дека правосудниот систем не е подготвен за влез во ЕУ, значи имаме доста веројатно реална слика, меѓутоа ценат исто така дека е приоритет за реформите на владата за ЕУ, што значи дека има простор за работа и треба да се работи за подобрување на таа област“, изјави Симонида Кацарска, институт за европска политика.

Уранија Пировска од Хелсиншки Комитет за човекови права, организација исто така вклучена во истражувањето, но во делот за човековите права во земјава, вели дека мислењето на испитаниците е поделено. Односно дека 34 отсто одговориле дека ситуацијата со почитување на  човековите права во Македонија е лоша, додека 30 отсто сметаат спротивно – дека е добра.

„На прашањето според важноста да ги дефинираат правата, тие ги навеле слободата на изразување, слободата на здружување и правично судење. Што верувам дека се должи пред се на политичката криза и на шарената револуција дека е споменато и правото на слобода на здружување“, изјави Уранија Пировска, Хелсиншки Комитет.

Анкетата покажала и голема доверба во граѓанскиот сектор, односно дури  65% од иситаниците рекле дека граѓанските организации треба да придонесат во реформите за пристап во ЕУ со свои предлози. Истражувањето е спроведено на почетокот од годинава, со вклучени 1200 испитаници по телефон.  За отпочнување на преговорите меѓу Македонија и Европската Унија , најнапред преку поглавјата 23 и 24 кои се однесуваат на правосудниот систем стана збор по последните посети на високи претставници од Брисел на Македонија, кои сугерираа што побрзо формирање влада по изборите во Македонија минатиот декември.

Мирадие Хасани

0

“Тоа е друга тема“.“Тоа е друга тема“.

На овој начин претседателот на Врховен Суд, Јово Вангеловски им одговори на новинарите на прашањето околу одложувањето на седницата, на која требаше да се одлучи за тоа дали може само државниот обвинител Марко Зврлевски да поднесе барање за заштита на законитоста и дали може прислушуваните разговори да се употребуваат како докази во кривичните постапки. Иако на речиси секој негов јавен настап му се упатува истото прашање, сепак Вангеловски повторно не даде објаснување кога ќе се свика седницата.

Ова не е прв пат што Вангеловски ги избегнува новинарски прашања.

Сепак, во неговата првата  изјава откако беше избран за претседател на Врховен Суд, Вангеловски вети дека ќе биде транспарентен кон медиумите.

Продолжението на општата седница на Врховниот Суд  е одложена на неодредено време, бидејќи неколку судии биле болни.

Но, според адвокатот Звонко Давидовиќ , смешно е што во ист момент на боледување заминале неколку судии. Според него, ова што се случува во Врховниот Суд нема никаква врска со никакви болест.

ТВ21 побара информации за бројот на судии кои се на боледување и кога ќе биде закажана седницата, сепак од таму не добивме никаков одговор.

Бајрам Мемети

0

Се противев на незаконското работење на тогашниот министер за правда Михајло Маневски и неговата жена Филимена и во нивното постојано мешање во судството. Затоа мораа да ме тргнат, изјави поранешниот претседател на Апелацискиот суд Скопје Јордан Митриновски по одложувањето на денешната расправа за повторување на постапката за негово разрешување во Судскиот совет.

„Да ги отстрани сите пречки во постапката почнувајќи од самиот старт на поранешната постапка а тоа е со поставувањето на невалидното барање за поведување на постапка. Продолжи тоа во текот на постапката и заврши со него“,изјави Јордан Митриновски – Судија во пензија.

Две години по пресудата на Европскиот суд за човекови права дека судијата Митриновски бил разрешен од функцијата претседател на скопскиот Апелациски суд во постапка која не обезбедила фер и правично судење, тој побара јавна седница на која требаше да се разгледува дали разрешувањето било законско. Подносител на иницијативата беше тогашниот и актуелен претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски.

„Независно дали е пензиониран или не, постапката се повторува врз основа на одлука на судот во Стразбур постои решение за повторување на постапката и таа ќе тече. Независно дали подносителот е во пензија или не“,изјави Јово Вангеловски -Претседател на Врховен Суд.

За отворениот конфликт со сѐ уште актуелната власт, Митриновски сведочеше минатата година кога прв пат јавно, во дебатниот магазин „Клик плус“ на ТВ21 проговори за средбата од 2009 година со тогашниот премиер Никола Груевски.

„Нема што да се крие. Тој ме повика да поднесам оставка. Мислев дека на некој начин ќе преовлада разумот и дека ќе дозволат да функционира правната држава“,изјави Јордан Митриновски – Судија во пензија („Клик Плус“ 10.03.2016)

Митриновски беше разрешен во 2011 година поради одлуката на советот на судии со кој тој претседаваше да го пушти во домашен притвор кумановскиот бизнисмен Бајруш Сејдиу. Следната расправа за случајот е закажана за 11 мај.

Искра Опетческа

0

Граѓаните на Гевгелија добија една значајна битка, но дали тоа значи и дека се победници во војната помеѓу, од една страна здравјето на граѓаните наспроти  бизнис интересите . Остануваат многу отворени прашања, по успешно спроведениот референдум на југот од земјава. Според експертите  волјата на граѓаните мора да се почитува, бидејќи станува збор за проблематика која е од јавен интерес  и токму  затоа  одлуката е донесена од народот.

„Референдумската одлука на граѓаните  мора да се почитува. Граѓаните на Гевгелија потврдија дека не сакаат изградба на рудници во нивниот град. Тоа е облигаторна одлука и мора да се почитува  волјата на граѓаните. Мора веднаш да бидат стопирани сите активности и испитувања околу најавите дека ќе се отвораат рудници на Кожув. Доколку не се почитува одлуката на граѓаните тие имаат право на иницијатива или нов референдум за оставка на градоначалникот“, изјави Јове Кекеновски – Доктор по политички науки.

А, законот вели дека сега  на ред е Советот на општината која треба да ја спроведе оваа одлука на граѓаните, во нивниот град да не се градат рудници. Побаравме став од градоначалникот на градот, но до завршувањето на овие вести одговор не добивме. А, кога треба да завршат испитувањата на Кожув  побаравме одговор и од Министерството за економија. Од таму велат дека доколку   се утврди дека има наоѓалишта на злато, дури тогаш ќе бараат дозвола за експлоатација ,па потоа Владата треба да донесе конечна одлука.

Граѓаните категорични, не се за рудници.

-АНКЕТА ГРАЃАНИ

„Во следниот период целата македонска јавност ќе дознае за енормното загадување на растителниот и животинскиот свет во оваа околина“

Анкета – „Ќе штетат хемикалиите , по нашите деца по трудните жени .Сакаме да бидеме зачувани ние и градот“

Анкета – „Ние оценуваме дека е штетно за нас народот за општина Гевгелија и околните села“

Имател на концесијата за детални геолошки истражувања е компанијата Резервоар Минералс Македонија, а договорот е потпишан на почетокот на јули 2013 година.

„Договорот е доделен за период од 4 години и истекува на 04.07.2017 година. Согласно Законот за минерални суровини, во рок од 120 дена по истекот на Договорот за концесија, Концесионерот е должен да достави ревидиран Елаборат од извршените детални геолошки истражувања“, изјави Министерство за економија.

Според  првичните најави  на планината Кожув треба  да се изградат два рудника за злато. Тоа ги крена на нозе невладините и еко здруженијата бидејќи  експлоатацијата ќе се врши со цијанид кој според нив ќе ги загади почвата и водата за пиење која и сега не е во добра состојба .

Инаку, на референдумот во гласачкиот список се наоѓаа 19,459 граѓани со право на глас, а гласале 13.097 граѓани. Од нив дури 98% се изјаснија против изградба на рудници во нивниот град.

Иле Петревски

0

Пожарот кој ги изгоре до темел бараките на поранешниот Институт за урбанизам во Скопје, уништи голем дел од градежната историја на Скопје… но не и оригиналната макета за негова изградба по земјотресот во 1963 година. Документите кои се постари од 20 години, се предаваат на долготрајно чување во Државниот Архив, но макетата дизајнира од познатиот јапонски архитект Кензо Танге , се наоѓа на рацете на главниот акционер на објектите на институт за урбанизам Менди Ќира.  Тој вели дека бараките повеќепати биле ограбувани, па решил да ја земе барем макетата :

„Бидејќи пред неколку месеци имавме грабеж во овие бараки, за среќа, макетата на Градот Скопје која е направена по земјотресот во 1963 година, ја отстранивме од таму“, изјави Менди Ќира  – главен акционер на институтот за урбанизам.

Но Ќира вели дека ќе ја задржи, се додека не му дадат компензација.

„Макетата има посебна вредност која во акционерските друштва не се подарува. Секако дека јас ќе инсистирам таа да се предаде во Државниот архив, но зависи од тоа колку архивот е заинтересиран да ја чува. Засега, е во моја сопственост. Ако Архивот сака, ќе треба да се договараме за противвредност “,изјави Менди Ќира  – главен акционер на институтот за урбанизам.

Ќира смета дека пожарот бил намерно подметнат:

„Се сомневам, или всушност сум сигурен дека пожарот е намерно поттикнат од различни причини. Од моето доаѓање во чело на оваа компанија сакав да направам неколку измени на урбанистичкиот план , и сите овие последици да ги санираме. И еве, за жал неочекувано се случи тоа што го видовте“,изјави Менди Ќира  – главен акционер на институтот за урбанизам.

Освен оригиналната макета, акционерот Ќира  ја чува и целата административна и правна документација за работниците и за институцијата која датира од 60-тите години на минатиот век, но во последно време беше во пропаѓање. Од Државниот Архив и денеска не добивме одговор зошто документите  постари од 20 години, не се згрижени кај нив, како што е предвидено со закон.

Бесиан Лека

0

Над 6.000 граѓани досега се потпишале на иницијативата за законски измени со кои треба да им се олесни животот на лицата со посебни потреби. За да влезе оваа иницијатива во процедура во Собрание потребни се вкупно 10.000 потписи. Потписи се собираат во Скопје, но и на Широк сокак во Битола и на плоштадот во Штип. Од утре  ќе можат да се потпишуваат и граѓаните на Прилеп, Охрид, Струмица, Гевгелија, Валандово, Тетово, Гостивар, Велес, Кавадарци, Неготино. Книгите ќе бидат достапни на пултови во центарот на секој град. Потписи ќе се собираат и во Ресурсниот центар на родители на деца со посебни потреби во Скопје. Следен протест под шатрои во Скопје најавија за 20 Мај.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com