По 11 пат, матурантите танцуваа „Kвадрил“ на плоштад „Македонија“

414
0
АКЦИЈА

Музиката од операта „Лилјакот“ од Јохан Штраус, и оваа година ги спои матурантите од повеќето средни училишта во Скопје. Чекорите се необични за овие тинејџери, но сепак и оваа генерација го научи танцот „квадрил“ – модерен во 19 и 20-от век. Наде Крстиќ е матурантка од

Градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски испрати пофални зборови и им посака успех на младите, некои од нив на факултет , а други во потрага по работа:

 Парадата на матурантите која стана традиција во Скопје, но годинава се одржа и во неколку други градови, како забава за матурантите почна во Љубљана во 2001 година. Од тогаш наваму, точно на пладне се презема сигналот од Радио Словенија од каде доаѓа штраусовата музика. Матурантите при тоа ја положија и заклетвата за ненасилство во нивниот натамошен живот во светот на возрасните.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР